Verbouwing productie Bobeldijk

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group volledig overgegaan op de productie van vega(n) producten. De ‘vleesfabriek’ is leeggeruimd en is omgebouwd tot ‘vegafabriek’. Met als doel: een capaciteitsverhoging en tegelijkertijd een verduurzaming.

Capaciteitsverhoging
Om de enorme groei van de markt en daarmee de groei van ons klantenbestand en onze afzet te kunnen bijhouden, kunnen we er niet omheen: de capaciteit moet verhoogd worden.
Met de derde braadlijn die in het oude vleesgedeelte gebouwd wordt, komt er een enorme capaciteit bij. Hans Kakkenberg (bedrijfsleider) over de nieuwe machines: “De nieuwe machines kunnen nauwkeurig ingesteld worden, waardoor we producten gericht kunnen optimaliseren en er een hogere efficiency bereikt wordt.”

Verduurzaming van braadlijnen
In de nieuwe situatie wordt er in alle aspecten rekening gehouden met duurzaamheid. Ook de huidige braadlijnen worden meegenomen in deze verduurzamingsslag.

Warmterecycling
De warmte die vrijkomt op de braadlijnen bij het produceren van de producten, verdampt normaal gesproken naar buiten toe. Deze warmte gaan we terugwinnen en hiermee zal het water voor de schoonmaak van de fabriek verwarmd worden. Met deze oplossing zorgen we ervoor dat we minder fossiele brandstoffen (aardgas) hoeven te gebruiken.

Natuurlijk koudemiddel
Voor het terugkoelen van onze producten wordt gebruik gemaakt van een milieuvriendelijk, natuurlijk koudemiddel. Op dit moment worden er nog chemische koudemiddelen gebruikt, maar we maken de overstap naar natuurlijke gassen. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu.

Minder olieverspilling
Om het verlies van olie tegen te gaan, wordt er een oliemanagementsysteem geïnstalleerd. De in- en afvoer van olie gaat dan via een gesloten systeem; een tankwagen komt olie brengen, vult de tank en met leidingwerk gaat dat naar de machines toe. Op deze manier krijg je een schoner systeem en dit leidt tot minder olieverlies.

Waterbesparing
Voor de reiniging van onze machines wordt er een CIP (Clean-In-Place) systeem geïnstalleerd waarmee het water rondgepompt wordt. Dit kun je vergelijken met de werking van een afwasmachine; er wordt minder water gebruikt dan wanneer je zelf zou afwassen.

Nieuwe mogelijkheden
Naast de nieuwe braadlijn – die soortgelijk is aan de huidige braadlijnen, maar dan nieuwer, moderner en groter – worden er ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd.

Een nieuwe OptiDipper (batter machine) maakt het mogelijk producten met een batter met hoge viscositeit te maken. Hierbij kun je denken aan onze plantaardige kibbeling en lekkerbekjes.

Spiraaltorens gaan ervoor zorgen dat de producten tot -18°C ingevroren worden. Zo worden de producten sneller ingevroren en ontstaat er minder ijskristallisatie op de producten. De producten behouden dan de best mogelijke kwaliteit.

Tijdspad
Het doel is om voor de zomervakantie van 2021 de gehele verbouwing afgerond te hebben. De eerste fase (de nieuwe braadlijn) gaat eind april live. De tweede fase (bestaande braadlijn verbouwen) zal eind juni klaar zijn.

“Bobeldijk Food Group is uw partner voor een succesvolle groei in de markt van plantaardige convenience producten.”

Remko Vogelenzang (Managing Director)

Remko-Vogelenzang_vierkant